Triquetrian Galdor

Triquetra Forum 2.0.

Πρόσφατα Θέματα

» Wicca: Ο Απόλυτος Πρακτικός Οδηγός
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:56 am από Witcher

» Εγχειριδιο Φυσικης Μαγειας
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:54 am από Witcher

» O Ατταρτικος κυκλος
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:53 am από Witcher

» Ο Ελικοειδής Χορός:Η Αναγέννηση της Αρχαίας Θρησκείας της Μεγάλης Θεάς.
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:52 am από Witcher

» THE SECRET-ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:51 am από Witcher

» Ο Μύθος του Μονόκερου
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:50 am από Witcher

» Aradia: Το Ευαγγέλιο των Μαγισσών
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:49 am από Witcher

» Διαλογισμός κενού με οραματισμό ενεργειακής σφαίρας
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:45 am από Witcher

» Διαλογισμός για ανανέωση και αύξηση ενέργειας
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:44 am από Witcher

» Η τέχνη του ύπνου
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:43 am από Witcher

» Καθαρισμός Σώματος & Χώρου
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:42 am από Witcher

» Μαγεία, Ηλικία και Ωριμότητα
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:41 am από Witcher

» Η ψυχολογία των χρωμάτων
Κυπαρίσσι (Cypress) I_icon_minitimeΔευ Νοε 18, 2019 10:40 am από Witcher

Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα


Κυπαρίσσι (Cypress)

Witcher
Witcher
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 533
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2018
Ηλικία : 33
Τόπος : Θεσσαλονίκη

Κυπαρίσσι (Cypress) Empty Κυπαρίσσι (Cypress)

Δημοσίευση από Witcher Την / Το Τρι Ιουν 26, 2018 11:12 am

Κυπαρίσσι (Cypress) Cypres10

Κυπαρίσσι (Cypress) 398px-10


Λατινική Ονομασία: Cupressus sempervirens
Άλλα Ονόματα: Tree of Death, Κυπαρρίσι Ιταλίας, Τοσκάνης ή Νεκροταφείου, Pencil Pine
Γένος: Θηλυκό
Πλανήτης: Κρόνος
Στοιχείο: Γη
Θεότητες: Μίθρας, Πλούτωνας, Αφροδίτη, Ashtoreth, Άρτεμις, Απόλλωνας, Έρωτας, Δίας, Hekat, Hebe, Ζωροάστρης 
Δυνάμεις: Μακροζωία, Θεραπεία, Ανακούφιση, Προστασία. 
Σε τελετές: Οι αρχαίοι Μινωίτες λάτρευαν το κυπαρίσσι σαν θείο σύμβολο, και εξάπλωσαν την λατρεία από την Κρήτη στην Κύπρο. Το ξύλο του κυπαρισσιού χρησίμευε στην κατασκευή κασών στην Αίγυπτο.  
Μαγικές Ιδιότητες: Το κυπαρίσσι πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιόδους κρίσης, ειδικά στον θάνατο ενός φίλου ή συγγενή. Ηρεμεί το μυαλό και καθησυχάζει την θλίψη αν φορεθεί ή κρατηθεί πάνω σου στις κηδείες. Το δέντρο είναι κάπως προστατευτικό όταν μεγαλώνει δίπλα από το σπίτι και τα κλαδιά του χρησιμοποιούνται για τις προστατευτικές δυνατότητες και ικανότητες ευλογίας. Το κυπαρίσσι είναι σύμβολο της αιωνιότητας  και της αθανασίας, και έτσι κρατούσαν κομμάτι ξύλου πάνω τους, για να μεγαλώσουν την ζωή τους. Για να κάνεις ένα θεραπευτικό ραβδί από κυπαρίσσι αργά κόψε, κατά τη διάρκεια μιας τρίμηνης περιόδου, το κλαδί από ένα κυπαρίσσι. Αυτό είναι γνωστό ως "απόθεμα θεραπείας" και θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε τελετές θεραπείας. Πέρασε το πάνω από έναν άρρωστο, άγγιξε την πάσχουσα περιοχή και τότε βύθισε την άκρη του ραβδιού σε μια φωτιά για να καθαρίσει. Επίσης χρησιμοποιούνταν για επικλήσεις στους θεούς. Η ρίζα και κώνοι του κυπαρισσιού είναι επίσης θεραπευτικοί, όπως είναι και το πράσινο φύλλωμα του όταν ξηραίνεται και καίγεται ως θυμίαμα. Ρίξε ένα κλαδάκι από κυπαρίσσι μέσα σε ένα τάφο για να δώσεις στο νεκρό τύχη και αγάπη στην Απέναντι Μεριά. Ένα σφυρί από ξύλο κυπαρισσιού το χρησιμοποιούσαν για να ανακαλύψουν τους κλέφτες, αλλά απ’ όσο είναι γνωστό, η ακριβής διαδικασία έχει χαθεί.


Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί βρίσκουμε Κυπαρίσσια φυτεμένα στα νεκροταφεία; Μπορεί να είναι όντως όμορφα ως δέντρα, αλλά υπάρχει ένας βαθύτερος συμβολισμός. Μια λυπητερή ιστορία.

Στην ελληνική μυθολογία, υπάρχει ένας θρύλος στο νησί της Κω, ο οποίος μιλάει για τον Κυπάρισσο, ένα νέο άντρα, γιο του Τήλεφου (εγγονός του Ηρακλή). Μπορεί ο θρύλος να είναι τοποθετημένος στην Ελλάδα, αλλά το θέμα του είναι στην ουσία μετάφραση λατινικής λογοτεχνίας και φρέσκου της Πομπηίας (για να είμαστε και αντικειμενικοί). Ο θεός Απόλλωνας έδωσε στο νεαρό αγόρι ένα εξημερωμένο ελάφι για συντροφιά, αλλά ο Κυπάρισσος κατά λάθος το σκότωσε με ένα δόρυ, καθώς εκείνο είχε ξαπλώσει καταγής, στις σκιές των θάμνων. Όταν κατάλαβε ότι δεν ήταν ένα οποιοδήποτε θήραμα, απελπισμένος και απαρηγόρητος στράφηκε προς τον Απόλλωνα και του ζήτησε να του εκπληρώσει μια επιθυμία. Να του επιτρέψει αυτός και οι θεοί να πεθάνει και τα δάκρυα του να τρέχουν αιώνια. Ο Απόλλωνας όμως τον μεταμόρφωσε σε δέντρο, το Κυπαρίσσι, του οποίου ο χυμός είναι σαν δάκρυα. Το Κυπαρίσσι ήταν ένα από τα δέντρα που ο Ορφέας μάγεψε. 

Μια παραλλαγή του θρύλου αναφέρει πως ο Κυπάρισσος ήταν γιος του Ορχομενού, αδερφός του Βασιλιά Μινύα, και ο μυθικός ιδρυτής της φωκικής πόλης Κυπάρισσου, την σημερινή Αντικύρα (την ταύτιση αυτή την έκανε ο Παυσανίας, αν και παραδοσιακά αναφέρεται ότι ο ιδρυτής των Αντικύρων είναι ο ήρωας Αντικυρέας. Από το μεσαίωνα μέχρι τα μισά του 19ου αιώνα, ήταν ένα εγκαταλελειμμένο ψαροχώρι. Για όσου θυμούνται, γνωστό έγινε πάλι πριν 16 χρόνια, με αεροπορικό ατύχημα). 

Το Κυπαρίσσι σαν δέντρο είναι κωνοφόρο, αειθαλές και γυμνόσπερμο (φυτό που παράγει σπόρους οι οποίοι είναι καλυμμένοι μέσα σε σκληρά λέπια που δεν αφαιρούνται εύκολα). Μπορεί να φτάσει κατά μέσο όρο τα 30 μέτρα σε ύψος και έχει σχήμα οβελίσκου. O κορμός του είναι ίσιος και έχει μικρά φύλλα με λέπια, πολύ πυκνά και σκεπάζουν τα μικρά κλαδιά. 

Είναι γνωστό και ως το Δέντρο του Θανάτου και Δέντρο του Πένθους. Είναι αφιερωμένο στους: Απόλλωνα, Τζούπιτερ, Αθηνά, Άδη, Πλούτωνα, Εκάτη, Άρτεμης, Αττάρτη, Περσεφόνη, οι Αδερφές Μοίρες, Κρόνος, Κυβέλη, Έρωτας, Μίθρας, Ζωροάστρης και Αφροδίτη. Είναι θηλυκής ενέργειας και ο πλανήτης κυβερνήτης του είναι φυσικά ο Κρόνος κα ανήκει στα φυτά του Στοιχείου της Γης. Οι δυνάμεις που του έχουν αποδοθεί για πάνω από 5000 χρόνια είναι της Μακροζωίας, της Θεραπείας, Άνεσης και Προστασίας. 

Οπότε, με τα όσα ειπώθηκαν παραπάνω, το Κυπαρίσσι είναι λοιπόν το αρχαιότερο κλασσικό πένθιμο σύμβολο, για τις Δυτικές και για τις Ανατολικές κοινωνίες. Η σημαντικότητα του και η μακροζωία του είναι ανεπηρέαστες από το χρόνο, όπως είναι και το δέντρο το ίδιο. Στους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, το Κυπαρίσσι ήταν γνωστό με τα ονόματα “Δέντρο του Θανάτου/Πένθους” και ήταν ιερό για τις Αδερφές Μοίρες και τις Ερινύες, καθώς και για τους θεούς του Κάτω Κόσμου. Το δέντρο φυτευόταν δίπλα από τάφο, μπροστά από σπίτι ή στην είσοδο χώρου, σαν προειδοποίηση προς τους έξω ότι μπαίνουν σε μέρος το οποίο έχει διαφθείρει νεκρό σώμα. Οι Ρωμαίοι είχαν μαζί τους κλαδιά Κυπαρισσιού ως σύμβολο τιμής και τα σώματα των τιμώμενων τοποθετούνταν μέσα σε κλαδιά Κυπαρισσιού πριν από την ταφή. Στην Ελλάδα, έβαζαν τις στάχτες των νεκρών στρατιωτών μέσα σε πιθάρια φτιαγμένα από ξύλο Κυπαρισσιού. Για τους Έλληνες ήταν ο ενδιάμεσος κρίκος για τον Κάτω Κόσμο και τον Κόσμο των Ζωντανών. 

Για παρόμοιους λόγους, το δέντρο συνεχίζει να επιζεί στον Μουσουλμανικό κόσμο και στο Δυτικό πολιτισμό. Δείχνει την ελπίδα, καθώς η κορυφή του δείχνει τον Παράδεισο. 
Από το 1760, την Νεοκλασική περίοδο, το Κυπαρίσσι πλέον απεικονίζεται ως πένθιμο σύμβολο σε κοσμήματα, ζωγραφιές σε φίλντισι ή περγαμηνές. Συνήθιζε να απεικονίζεται πίσω από Ιτιά, στην πένθιμη απεικόνιση, καθώς μέχρι τότε, το πρόσωπο που πενθούσε κράταγε κλαδί Ιτιάς ή υδρία/πιθάρι, έναν τάφο δίπλα. Άλλες απεικονίσεις του ήταν να βρίσκεται στο κέντρο της εικόνας, περιτριγυρισμένο από άλλα πένθιμα σύμβολα. Στις αρχές του 19ου αιώνα, το Κυπαρίσσι έγινε διακοσμητικό πλέον για τα κοσμήματα, κυρίως τα φύλλα και τα κλαδιά του. 

Ορισμένοι θρύλοι αναφέρουν πως ο Σταυρός του Ιησού, ήταν μερικώς κατασκευασμένος από ξύλο Κυπαρισσιού, αποδίδοντας του έτσι και το συμβολισμό της Αυτοθυσίας. Και καθώς είναι δέντρο της μακροζωίας, είναι και μια υπενθύμιση της Αιωνιότητας. Περίπου 2000 χρόνια τώρα, πολλές κάσες κατασκευάζονται από ξύλο Κυπαρισσιού. Στην Βίβλο, λέγεται πως όταν ο Θεός ζήτησε από τον Νώε να κατασκευάσει τη Κιβωτό από ξύλο “Gopher” (“gopherwood”, σύμφωνα με την ελληνική Μετάφραση των Εβδομήκοντα λέγεται “ξύλο τετράγωνο”, αλλά σε σύγχρονες μεταφράσεις είναι πιθανά το Κυπαρίσσι), ο ίδιος την κατασκεύασε από το Κυπαρίσσι.

Λέγεται επίσης πως τα βέλη του φτερωτού θεού Έρωτα είναι φτιαγμένα από το ξύλο του δέντρου, ενώ ο Απόλλωνας γεννήθηκε και μεγάλωσε σε άλσος από Κυπαρίσσια. Το σκήπτρο που φέρει ο Τζούπιτερ/Διας, σύμφωνα με θρύλους, είναι από το ίδιο ξύλο. Οι αρχαίοι Μινωίτες λάτρευαν το Κυπαρίσσι σαν θεϊκό σύμβολο και διέδωσαν την λατρεία του στην Κύπρο και την Κρήτη. Στην Αίγυπτο, από την άλλη πλευρά, το ξύλο του το είχαν για να κάνουν σαρκοφάγους, όπως έκαναν και οι Έλληνες με τα φέρετρα. 
Το Κυπαρίσσι χρησιμοποιείται και πρέπει να χρησιμοποιείται σε περιόδους μεγάλης κρίσης, ειδικά αν υπάρχει θάνατος φίλου ή συγγενή. Ηρεμεί το μυαλό και κατευνάζει το πένθος αν το έχει κάποιος επάνω του. Από αρχαιοτάτων χρόνων, το Κυπαρίσσι το φύτευαν κοντά στο σπίτι για προστασία ή στους τάφους για να προστατεύει τους πεθαμένους από δαιμονικές δυνάμεις, ενώ τα άλση με το δέντρο τα χρησιμοποιούσαν για προστατευτικούς σκοπούς και για ευλογία. Στην Ελλάδα και στην Ρώμη, κατασκεύαζαν φυλαχτά από το ξύλο για μακροζωία, ενώ τα σκήπτρα τα είχαν για να επικαλούνται τους θεούς. Έθιμο είναι ακόμα στις μέρες μας, να ρίχνεις ένα κλαδάκι από Κυπαρίσσι στον θανόντα για καλοτυχία και αγάπη στην Άλλη Πλευρά. Τον Μεσαίωνα, υπήρχε συνταγή για μια ματσόλα από ξύλο Κυπαρισσιού για να ανακαλύψεις έναν κλέφτη, αλλά δυστυχώς έχει χαθεί. Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι πίστευαν πως το δέντρο αυτό είναι το πρώτο που βλέπουν οι πεθαμένοι στον Κάτω Κόσμο. Επειδή όταν κόψεις ένα Κυπαρίσσι δεν ξαναφυτρώνει, συμβολίζει και τον Αιώνιο Θάνατο.

Έχει στυπτικές ιδιότητες, και τα φύλλα του, όταν πίνονται μαζί με γλυκό κόκκινο κρασί και λίγη σμύρνα, ωφελούν τις καταρροές της κύστης και τη δυσουρία. Τα χλωρά κουκουνάρια του όταν κοπανιστούν και τα ποθούν μαζί με κόκκινο κρασί, είναι βάλσαμο για την αιμόπτυση και τη δυσεντερία καθώς και το αφέψημα τους έχει τις ίδιες επιδράσεις. Όταν κοπανιστούν με σύκο, θεραπεύουν τους πολύποδες της μύτης. Τα κουκουνάρια μαζί με τα φύλλα, αν καούν ως θυμίαμα, διώχνουν τα κουνούπια, ενώ τα φύλλα ως κατάπλασμα βοηθούν στα τραύματα καθώς είναι αιμοστατικά, ενώ αν κοπανιστούν μαζί με ξίδι, γίνετε φυσική βαφή για τα μαλλιά. Το κατάπλασμα μαζί με αλεύρι βοηθά στην θεραπεία του έρπητα και τις φλεγμονές των ματιών. Σαν λοσιόν αν επαλειφθεί (ή το αιθέριο έλαιο) πάνω στο δέρμα μπορεί να θεραπεύσει τους κιρσούς και τις αιμορροΐδες. Το ποδόλουτρο με κουκουνάρια καθαρίζει τα πόδια και καταπολεμά την υπερβολική εφίδρωση. Είναι γιατρικό για τον κοκίτη, την γρίπη, τα ρευματικά άλγη, τον ερεθισμένο λαιμό, το κρυολόγημα και τον σπασμωδικό βήχα

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Παρ Δεκ 13, 2019 7:48 am