Triquetrian Galdor

Triquetra Forum 2.0.

Πρόσφατα Θέματα

» Γενέθλιος Αριθμός (0-9)
Κυρ Ιουλ 08, 2018 10:08 pm από makia123

» Νεραϊδοφωλιά / Καταρράκτης Ντράφι-Πεντέλη
Κυρ Ιουλ 08, 2018 2:28 pm από Alexandra519

» Λόφος Λεβίδη
Τετ Ιουλ 04, 2018 4:42 pm από Alexandra519

» Ιερό Σπηλαιο Πανός
Τετ Ιουλ 04, 2018 4:40 pm από Alexandra519

» Κάνθαρος-Λεπροκομείο
Τετ Ιουλ 04, 2018 4:39 pm από Alexandra519

» Ψυχοβολία: Οι ''κρυμμένες'' δυνάμεις του εγκεφάλου
Τετ Ιουλ 04, 2018 4:36 pm από Alexandra519

» Ενώχ .....
Τετ Ιουλ 04, 2018 4:16 pm από Alexandra519

» Η προσευχή του Ερμή του Τρισμέγιστου προς τον Θεό:
Τετ Ιουλ 04, 2018 4:08 pm από Alexandra519

» Ερμής ο Τρισμέγιστος .....
Τρι Ιουλ 03, 2018 7:26 am από Alexandra519

»  Καλαμίθρα/Καλαμίνθη η νεπετη (Catmint/Catnip )
Τρι Ιουν 26, 2018 11:16 am από Witcher

» Κυτισός (Σύννεφο, Δρόγκος, Αμμόχορτο,Broom)
Τρι Ιουν 26, 2018 11:15 am από Witcher

» Καμφορόδεντρο (Camphor)
Τρι Ιουν 26, 2018 11:14 am από Witcher

» Καλλύνη (Heather)
Τρι Ιουν 26, 2018 11:13 am από Witcher

Κορυφαίοι συγγραφείς του μήνα


Ερμής ο Τρισμέγιστος

Μοιραστείτε
avatar
Witcher
Admin
Admin

Αριθμός μηνυμάτων : 184
Ημερομηνία εγγραφής : 13/05/2018
Ηλικία : 32
Τόπος : Θεσσαλονίκη

Ερμής ο Τρισμέγιστος

Δημοσίευση από Witcher Την / Το Κυρ Μάης 20, 2018 1:15 pm

Σύμφωνα με την αρχαία παράδοση ο Ερμής ο Τρισμέγιστος γεννήθηκε στη Κυλλήνη της Αρκαδίας από την κόρη του βασιλέα της Πελοποννήσου Άτλαντα, τη Μαία και το Θεό Δία. Έζησε και έδρασε περίπου το 9.000 π.Χ, την εποχή των Θεών. 
Σύζυγός του αναφέρεται η κόρη του βασιλέα των Αθηνών Κέκροπα, Έρση. Υιός του ο Τατ, όπως τον σημειώνουν οι Αιγύπτιοι ή Κέφαλος, όπως τον σημειώνουν οι Έλληνες. 

Το πρόσωπο του Ερμή έχει παραμείνει στην περιοχή του μύθου. 
Για τον Ερμή τον Τρισμέγιστο, αυτό τον μεγάλο σοφό της μακρινής αρχαιότητας, οι ερευνητές γράφουν:

'' Οι αρχαίοι Θεοί ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Ερμής, ήταν σύμβολα των φυσικών δυνάμεων. Ένας τέτοιος Θεός ήταν και ο Ερμής, τον οποίο οι αρχαίοι Αιγύπτιοι ονόμαζαν Θωδ και τον σημείωναν ως Θεό των γραμμάτων. ''

'' Ο Ερμής είναι ένα συμβολικό όνομα που αντιπροσωπεύει συγχρόνως ένα θεό και έναν άνθρωπο. Ως άνθρωπος είναι ένας μέγας μύστης, θεματοφύλακας των απόκρυφων παραδόσεων. Οι Έλληνες μαθητές των Αιγυπτίων, τον ονόμαζαν Τρισμέγιστο. Οι χρονολογικές αναγραφές του καταλόγου του Μανέθωνα, τον τοποθετούν στην λεγόμενη '' Εποχή των Θεών'', δηλαδή περίπου το 10.000- 9.000 π.Χ. '' 

Οι Αιγύπτιοι απέδιδαν στον Ερμή 42 βιβλία, αφιερωμένα στην απόκρυφη γνώση. Οι Έλληνες τον σημειώνουν ως αγγελιοφόρο του Δια. Οι Γαλάτες τον σημειώνουν ως ηγεμόνα των δρόμων. 
Λέγεται πως στην πραγματικότητα ο Ερμής υπήρξε σύμβουλος του Κρόνου (ο οποίος αναφέρεται ως Έλληνας Αυτοκράτωρ), του Δία και διδάσκαλος του Διονύσου. Υπήρξε, λέγεται, και αντιβασιλέας του Κρόνου στην Αίγυπτο. Ο Κύριλλος τον Αλεξανδρεύς αναφέρει για την περίσταση:

'' Ελθών δε ο Κρόνος χώραν άπασαν της Αιγύπτου έδωκε Θεώ Θωδ (= Ερμης), ίνα βασιλεία αυτού γίνεται "

Ο Αρτεμίδωρος προσωνομάζει τον Ερμή ''ΤΡΙΣΜΕΓΙΣΤΟ'', λέγοντας:

'' Παρ' Έλλησι άνδρες σοφώτάτοι ου μόνον δις αλλά τρεις ΄ ότι γαρ ο Ερμής ο Τρισμέγιστος επικαλούμενος τρίτον ήλθε εν κόσμω εαυτόν, καθώς αι ιεραί αυτού και θαυμασταί βίβλοι διαγορεύωσι ''
Σύμφωνα με τον Στοβαίο:

'' Τας κρυπράς νομοθεσίας του Θεού παρ' Ερμή μαθόντες, τεχνών και επιστημών και επιτευγμάτων απάντων εισηγηταί της ανθρωπότητος εγένοντο και νομοθέται. Ο δε του διδασκάλου λόγος εχύθη ανά πάσαν την οικουμένην, πείθων Ελλήνων και βαρβάρων κατά έθνος. Δύο μεν και τεσσαράκοντα Ερμή γεγόνασι Βίβλοι. ''
Ο Στοβαίος συνεχίζει, αναφέροντας ότι όλες οι φιλοσοφικές, επιστημονικές και ιατρικές γλώσσες των Αιγυπτίων (και κατ' επέκτασην των αρχαίων Ελλήνων) και των Ινδών είναι επιτεύγματα του Ερμή του Τρισμέγιστου. 

Ο Ερμής έγραψε 42 βιβλία από τα οποία τα 36 περιείχαν τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές του γνώσεις, τα 6 υπόλοιπα ιατρικές. Αυτά τα βιβλία διαδόθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, και από αυτά άντλησαν τις γνώσεις τους οι θρησκευτικοί ηγέτες των Περσών ο Ζαρατούστρας, των Εβραίων ο Μωϋσής, των Ελλήνων ο Ορφέας, των Ινδών ο Βραχμάνες και ο Βούδας, των Κινέζων ο Λάο Τσε κτλ. Αυτοί οι θρησκευτικοί ηγέτες δεν υπήρξαν οι δημιουργοί των δογμάτων τους αλλά μαθητές και εισηγητές της μονοθεϊστικής Ελληνικής θρησκείας της εποχής του Ερμή του Τρισμέγιστου, η οποία τοποθετείται την δέκατη εώς έννατη χιλιετηρίδα π.Χ. 
Ακόμα, ο Σουίδας αναφέρει τον Ερμή ως τον δημιουργό της θρησκείας της τριαδικής θεότητας:
'' Ούτος ο Σοφός ήκμασε προ του Φαραώ. Εκέκλητο σε τρισμέγιστος, διότι περί τριάδος εφθέξατο, είπων εν τριάδι μιαν είναι θεότητα. " 
Ο Ερμής έχει χαρακτηριστεί ως ο ισχυρότερος νους που πέρασε ποτέ από τη Γη. 
Στα αρχαία Ινδικά κείμενα αναφέρεται ως διδάσκαλος των θεών με τον τίτλο ''Βριγασπάτι''.
Στην παράδοση των Κινέζων αναφέρεται ως σύμβουλος της Μεγάλης Μητέρας της Δύσης, Βάγκ Μου, ως διαδόσας διαδόσας στην Κίνα το μονοθεϊσμό και ως εκπολιτιστής των κινέζων, με τον τίτλο Φου Χι. 
Στην Εβραϊκή παράδοση ο Τρισμέγιστος αναφέρεται ως Αβράμ όχι σαν τον γνωστό Αβρααμ.
Τον Αβραμ, η '' Καμπαλά" τον σημειώνει ως διδάσκοντα τη φιλοσοφία και την αστρονομία.
Ο θάνατος του Ερμή έχει περιβληθεί από την αρχαία παράδοση με το θρύλο της ανάληψής του στους Ουρανούς. Ο Στοβαίος αναφέρει : 

" Ούτος με τοις συγγενείς θεοίς δορυφορείν, προσταχθείς ανέβαινε στα άστρα. Αλλ' ην αυτών διάδοχος και παραλήπτωρ των μαθημάτων του, ο υιός του, Τατ. " 

Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ερμής σε μια πνευματική του έξαρση, καθώς ήταν βέβαιος ότι το σύμπαν το κυβερνά ένας παντοδύναμος Νους, του αποκαλύφθηκε ο άγνωστος Θεός-Δημιουργός του σύμπαντος που του έδειξε τη Γνώση, τον ευλόγησε, τον φώτισε και τον εξυψώσε προς το θείον Φως, με την αποστολή να διαμοιράσει αυτό το Φως στην ανθρωπότητα.

    Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τετ Ιαν 16, 2019 12:33 pm